Hemtjänster - Massor med hemtjänst

Privatisering av hemtjänsten

Privat Hemtjänst

Allt fler kommuner ger de individer som har behov av hemtjänster möjligheten att själv välja hemtjänstutförare enligt, Lagen om valfrihetssystem LOV. Kravet är dock att oavsett om individen välja kommunal eller privat hemtjänst skall de inte kosta mer än det belopp kommunen beslutat om. Den som använder sig av hemtjänsten kan inte göra RUT-avdrag för denna tjänst eftersom den är finansierad via bidrag från kommunen.

Alla privata hemtjänstutförare kan för ersättning även utföra andra hushållsnära tjänster som inte har godkänts av kommunen som t.ex. städning och putsning av fönster. De vanligaste hushållsnära hemtjänster som kommunerna inte betalar för men som vårdtagare anlitar är:

Privatisering av Hemtjänst
  • Ledsagning till olika aktiviteter, evenemang och upplevelser
  • Promenader i närområdet
  • Storstädning av bostaden
  • Utryckning av trygghetslarm
  • Post och bankärenden

Dessa extra privata hemtjänster får vårdtagare eller vårdtagares barn göra RUT-avdrag för om de har en beskattningsbar inkomst. Normalt efter skatteavdrag blir kostnaden för extra hemtjänstuppdrag mellan 150 till 200 kr per timma.


Intressant om hemtjänst

Här kan Du finna mycket intressant information och relevant fakta om hemtjänster men även en hel del kul gällande hemtjänst.Meny - Hemtjänster
Till förstasidan på www.hemtjänster.seHögst upp på sidan om hemtjänsterLängst ned på sidan om hemtjänst
Med RUTUtan RUTFöretagNyheter